bulthaup – Een doorgedreven filosofie over compact samenwonen leidde dit koppel naar het eerste co-housingproject in Brugge

In Sint-Gillis wordt het eerste co-housingproject van Brugge werkelijkheid. Een ambitieuze samenleefvorm met 27 entiteiten –in verschillende grootte- een gemeenschappelijke tuin en de ‘Villa’. Een authentieke woning waarnaar de appartementen gericht staan en faciliteiten zoals was- en crearuimtes gecentraliseerd worden. 

 Piet, professor sociologie aan de UGent, en Mie, ook leerkracht, staan aan de basis van dit idee en wonen hier sinds mei. “Het initiatief voor dit project dateert van 2012”, vertelt Piet. 

“De basis is een doorgedreven filosofie over wat wonen kan zijn. ‘Compact’ en ‘samen’ zijn kernwoorden, maar we zijn geen commune. Eenmaal het idee op punt stond, zijn we op zoek gegaan naar geschikte bouwgrond en een architect. Frederik Ampe heeft gerealiseerd waar wij over droomden.”

Op zoek naar de perfecte fit

Piet en Mie wonen op het tweede verdiep. Een bewuste keuze. “Op die manier zijn wij verbonden met de tuin en de Villa, maar zitten we er niet altijd middenin.” In hun wooneenheid, op één verdiep, staat de keuken centraal. En verbindt hij de werk- en eetruimte met de zithoek. “Er is een grote keuken in ons gemeenschapshuis, maar het is niet de bedoeling dat wij elke maaltijd samen nuttigen. Eten met ons twee is ook belangrijk. Dus gingen we op zoek naar de perfecte fit.”

Dromen van

Het was vooral Mie die droomde van een bulthaup-keuken. Het is intussen drie jaar geleden dat ze voor het eerst de showroom in Brugge bezocht. Vandaag staat hij er. De keuken, een b3, is opgesteld met een hoge wandkolomkast en een eiland, met fronten in antraciet matte lak en een inox blad. “We zijn enorm tevreden over de samenwerking sinds het begin, de kwaliteit en de afwerking van de keuken, van de laden en de kasten. Ook de installatie gebeurde enorm professioneel. Op voorhand werden afspraken gemaakt, die zijn strikt nagekomen.”

Koken en naar buiten kijken

Als koppel over de dingen eens raken, was niet steeds makkelijk, maar twee dingen stonden buiten kijf. “De keuken mocht de woning domineren. Daarnaast is het eiland zo geplaatst dat diegene die kookt een weids zicht heeft over ons terras en de gemeenschappelijke tuin. Koken en naar buiten kijken, dat is het. De donkere kleur van het eiland contrasteert ook mooi met de verder witte inrichting van het appartement. Het licht van buiten reflecteert prachtig en varieert naarmate de dag verstrijkt.”

Evolutie naar een eclectisch gehee

Het koppel trok recent in hun gloednieuwe appartement en heeft nog veel plannen. “Vandaag is de inrichting nog heel erg sober. Met tijd willen we evolueren naar een meer eclectisch geheel. Met meubels in verschillende stijlen willen we eigen accenten leggen. Met kleur willen we swung injecteren. Alles op zijn tijd, we zullen gefaseerd te werk gaan.”

Volume en privacy

“Op het terras kiezen we binnenkort voor planten, die volume en een beetje privacy zullen brengen.” Gordijnen zijn er dan weer niet op komst. “Wij hanteren het principe ‘binnenkijken en laten binnenkijken.’ Dat creëert verbinding.” 

Credits

Architectuur: Frederik Ampe van ampe.trybou architecten
Keuken: bulthaup b3 met wandkolomkast en een eiland in antraciet matte lak door b vorm, exclusieve bulthaup partner in Brugge
Fotografie: Thomas De Bruyne – Cafeine.be

 

Share this article

Scroll to Top